woensdag 18 december 2013

Studenten omkopen is de nieuwe onderwijsnorm

ZIJN ONCONVENTIONELE ONDERZOEKS METHODES GESCHIKT VOOR HET ONDERWIJS?


DE WERKVORM
In een kort filmpje uit de docuentaire freakonomics, naar het gelijknamige boek, zagen we een Amerikaanse Highschool waar studenten werden beloond met geld en luxe om betere resultaten te bereiken. In het filmpje zien we dat het een effectieve methode blijkt te zijn en dat de resultaten van de betreffende school aanzienlijk verbeteren. 


DE THEORIE 
Het filmpje laat een onderzoeksmethode zien die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Studenten omkopen lijkt geen gangbare of structurele oplossing te zijn, maar het lost wel degelijk het probleem op: Op deze school waren de resultaten onder de maat.
Er zijn nog tal van andere onconventionele onderzoek te vinden. Deze zijn onder te verdelen in het volgende schema:













Onconventionele vragen helpen ons om dingen over de wereld waarin we leven te ontdekken die we eigenlijk op het eerste gezicht niet nodig lijken te hebben. Maar ze zorgen er juist voor dat we blijven innoveren en ontwikkelen. 
Onconventionele methoden helpen ons juist om de vragen waar we mee zitten op een vooruitstrevende manier te beantwoorden. Iets wat bijvoorbeeld op een conventionele manier nog niet gelukt is. 

DE PRAKTIJK

Een filmpje kan een zeer effectief middel zijn om een les mee te beginnen. Het kan vaak veel beter verbeelden en toelichten wat je wil zeggen dan woorden. 
Kies daarbij wel het juiste filmpje en laat het deel zien wat essentieel is voor je onderwerp. Zo bleek het filmpje dat ik tijdens mijn opening liet zien wel toegespitst te zijn op mijn onderwerp (onconventionele onderzoeksmethodes), maar men dacht dat mijn onderwerp omkoping van studenten in het onderwijs betrof. 
Denk dus goed na of je als buitenstaander meteen een duidelijk beeld krijgt waar het filmpje over gaat en hoe de gerelateerd is aan je onderwerp. 

TOT SLOT

Een filmpje kan erg inspirerend en activeren zijn, maar het kan ook afleiden of zorgen voor onrust. Het is dus essentieel om dit middel goed in te zetten. 
A picture say more than a thousand words. 
Maar geldt ook
A movie says more than a thousand pictures?

Antal Ruhl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten