dinsdag 7 januari 2014

Een film trekt de aandacht

Een film trekt de aandacht
en ondersteunt je boodschap!

Inleiding
Sinds 2 jaar geef ik trainingen over integriteit. Maar waarom eigenlijk vroeg ik me laatst af. Aan de term integriteit zit een negatieve klank en door alles wat we in de kranten lezen wordt dat elke keer maar weer bevestigd. En kijk hoe het afloopt met de klokkenluiders; mensen die proberen op de juiste manier invulling te geven aan het begrip integriteit. Hun leven gaat op z’n kop en gaat ten koste van alles wat ze tot dan toe hadden.

Activerende opening
Met het bovenstaande in mijn achterhoofd moest ik een activerende opening bedenken voor de eerst volgende training. Om te zorgen dat mijn cursisten meteen weten waar het over gaat, geprikkeld worden en actief meedoen. Nu had ik net een inspirerend congres meegemaakt over integriteit en daar had ik nog wat bruikbaar materiaal aan overgehouden. En gelukkig, Youtube loopt over van de filmpjes over het onderwerp (bekijk bijvoorbeeld eens het filmpje van Jiskefet). Bij het tweede filmpje was het raak. Bij de termen Zuivere koffie en Linke soep kan iedereen wel iets bedenken, de film stelt de juiste vragen en geeft alvast inzicht in woorden die verbonden kunnen worden met het begrip Integriteit. Na deze goede vondst was ik weer iets optimistischer over het bereik van deze training.


Regels versus gedrag
De hele training integriteit heeft als opzet cursisten duidelijk te maken dat integriteit niet alleen gaat over regels die door de organisatie zijn  opgesteld. Nee, het gaat juist over je eigen houding en gedrag. Om integer te kunnen zijn heb je Moed, Maat, Verstandigheid en Rechtvaardigheid nodig. En daar zakt de moed me meteen weer in de schoenen. Hoe kun je nu op een leuke manier deze vreselijke termen aan de man brengen. Bij het woord ‘moed’ heeft iedereen nog wel een associatie. Mijn kinderen denken dan bijvoorbeeld aan Nelson Mandela. Maar wat moet je nu met het begrip ‘maat’. Iedereen weet toch wel dat overal waar ‘te’ voor staat niet goed is?

Praktijk
Terug naar waar we begonnen; de activerende opening. Om cursisten kennis te laten maken met de kern van de stof  bevat de sheet  prikkelende kreten en termen die later in de cursus weer terug zullen komen. Waar de sheet de positieve kant van integriteit probeert te benadrukken, belicht de film meer de negatieve kant. Zo komt in deze opening beide kanten van het begrip integriteit meteen aan de orde.
Sheet en film koppelen beeld en woord aan elkaar zonder in herhaling te vallen. Beide hersenhelften worden geprikkeld. Zowel voor de talige als de beelddenker onder ons bevatten sheet en film voldoende houvast. De film is ook net lang genoeg om er voor te zorgen dat cursisten niet vroegtijdig afhaken.
Aansluitend aan de film kun je cursisten een van de vragen uit de film voorleggen, of ze vragen wat ze hebben gezien en welk gevoel dat bij ze oproept. Door de meningen, gevoelens of antwoorden als kreten op te schrijven op een flap kun je later in de cursus er nog een op terug komen.
Tot slot kun je als trainer je eigen associatie bij de film geven. Het zorgt ervoor dat het onderwerp niet alleen van de cursisten blijft, maar dat je laat zien dat ook jij met dit onderwerp bent verbonden.

Slot
Het voordeel van een film om mee te beginnen is dat cursisten nog heel even achterover kunnen leunen terwijl het onderwerp wordt geïntroduceerd. Dat geeft iedereen de gelegenheid om op een ontspannen wijze van de koffie bij binnenkomst over te schakelen naar het eigenlijke doel van de cursus.  

Het goede begin van de cursus is er, de toon is gezet. En zoals het bekende spreekwoord zegt: Een goed begin is het halve werk.

 1 januari 2014
Daniëlle van den Berg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten