Ondanks een uitvoerige planning vooraf, leveren softwareprojecten vaak niet op wat de opdrachtgever ervan verwacht. Waarom plannen we dan eigenlijk nog?
Een prikkelende stelling
De stelling die ik gebruikte was: “Het plannen van een softwareproject is niet nodig”. Voordat ik de stelling presenteerde, had ik groene en rode kaartjes uitgedeeld waarmee men kon aangeven het met de stelling eens (groen) of oneens (rood) te zijn. De twijfelaars mochten ook beide kaartjes opsteken om aan te geven dat men het er deels mee (on)eens was.
De theorie
De stelling refereerde aan de “Agile Scrum” aanpak, waarbij meteen met het bouwen van de software wordt begonnen op basis van een eerste verzameling specificaties. Elke paar weken wordt een nieuwe versie van de software gedemonstreerd aan de opdrachtgever en worden de specificaties aangepast aan de hand van het verkregen commentaar. Het staat van te voren dus niet vast hoe de software er precies uit gaat zien, maar de kans dat de software uiteindelijk doet wat de opdrachtgever wil is vele malen groter door de voortdurende terugkoppeling met deze opdrachtgever.
De praktijk
Helaas was de stelling minder controversieel dan ik had gedacht en was bijna iedereen van mening dat een software project juist wel van te voren moet worden gespecificeerd en ingepland. Ook na het geven van voorbeelden van mislukte software projecten bij de politie en in de gezondheidszorg (EPD) bleef iedereen bij die mening. Gelukkig was er een persoon die beide kaartjes had opgestoken en was er toch een opening voor een discussie. De uiteindelijke consensus was dat het plannen van een software project met name zinvol is voor reguliere softwareprojecten en minder voor innovatieve softwareprojecten waarbij er van te voren nog een hoop onduidelijkheid is.
Ter afsluiting
De stelling was achteraf gezien wat ongelukkig gekozen. Een betere stelling was geweest: “Het van te voren specificeren van een softwareproject geeft de opdrachtgever meer zekerheid dat hij krijgt wat hij wil”. Daar waren de meningen wel degelijk over verdeeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten